Vad kul att du har hittat hit till Våran Lilla Vrå! Jag som bloggar här är en tjej mitt i livet mitt i Sverige som delar mitt liv med den busiga beaglen Solstrålen och den lilla men tuffa chihuahua/tax/beagle-blandningen Kaxmörten. I regnbågslandet springer också min älskade beskyddare Tyson som tyvärr lämnade oss i maj 2019.
Jag är långtidssjukskriven och har haft det kämpigt i många år, men försöker nu finna någon form av lycka och glädje i livet igen med hjälp av bland annat mina älskade hundar, mina många handarbeten och mitt fanatiska sportintresse. Välkommen att dela vardagen med oss!

onsdag 25 mars 2020

Surt bubbel

Inspirerad av bloggerskan ZEINA MOURTADA har jag nu startat en surdeg!
Jag vet inte hur det är med er, men den här underliga och overkliga situationen vi befinner oss i har fått mig att göra en del saker som jag inte har gjort förut, eller alternativt inte har gjort på mycket länge. Och trots att jag har bakat så mycket i mina da'r så har jag aldrig bakat med surdeg. Varför undrar ni? Ja, jag har väl inte haft så mycket erfarenhet av surdegsbröd, och jag har tyckt det verkar ganska krångligt. Att hålla på i 4-5 dagar för att baka ETT BRÖD liksom...?!
Men nu har man ju tyvärr extra mycket tid här hemma så jag blev helt plötsligt inspirerad av Zeina att pröva på att starta en egen liten surdeg som först och främst ska stå och puttra i 4 dagar.


Det kan ju också ha att göra med att jag försöker äta nyttigare och surdegsbröd ska väl vara nyttigare tror jag? Så igår blandade jag lite vetemjöl och vatten i en stor burk och ställde in i skåpet ovanför kylskåpet där det är lite extra varmt och mysigt.
Och sedan var det ju förstås spännande att gå dit och titta med några timmars mellanrum om det hade börjat hända något, hehe😀. Och det gjorde det! Spännande spännande.... På kvällen hade det redan bildats lite bubblor och det verkade vara det rätta varma ställe att förvara burken på.


Idag, dag 2 av 4, var det dags att tillsätta lite mera mjöl och vatten. Enligt Zeida kunde man också tillsätta lite rivet äpple om surdegen inte hade kommit igång. I mitt fall tror jag nog att surdegen mådde ganska bra, men för att vara på den säkra sidan - och för att jag hade äpple hemma redan -.så tillsatte jag en liten sked rivet syrligt äpple också. Och så in i skåpet igen.

Nu på kvällen börjar det verkligen lukta surt om surdegen så allt verkar bubbla på väl i skåpet😊.
Jag hoppas förstås att Zeina själv kommer att tipsa om bra bröd att baka på surdegen, men ifall så inte blir fallet så har jag börjat söka lite själv på recept. Även om jag i detta fall har gjort surdegen på vetemjöl (eftersom det var det mjöl jag hade hemma) så vill jag nog att själva brödet ska bli lite grövre.
Någon av er som kan tipsa om något gott surdegsbröd som bakas med enbart surdeg som jäsningmedel?
Tydligen kan man tillsätta jäst till vissa surdegsbröd, men det vill jag undvika. Om jag nu ska baka med surdeg så känns det ju som fusk att sedan använda jäst också...?!

Spännande, bubblande och sur fortsättning följer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag och hundarna blir jätteglada om du lämnar en kommentar! Kram!