Vad kul att du har hittat hit till Våran Lilla Vrå! Jag som bloggar här är en tjej mitt i livet mitt i Sverige som delar mitt liv med den busiga beaglen Solstrålen och den lilla men tuffa chihuahua/tax/beagle-blandningen Kaxmörten. I regnbågslandet springer också min älskade beskyddare Tyson som tyvärr lämnade oss i maj 2019.
Jag är långtidssjukskriven och har haft det kämpigt i många år, men försöker nu finna någon form av lycka och glädje i livet igen med hjälp av bland annat mina älskade hundar, mina många handarbeten och mitt fanatiska sportintresse. Välkommen att dela vardagen med oss!

söndag 22 juli 2018

Glass i stora lass🍨🍨🍨!

Den här sommaren när det har varit extra tomt i plånboken så har jag gjort mycket mat från grunden. Jag gör ju redan egen MUSLI OCH egna FRUKT- OCH FRÖBARS, och nu har jag också gjort egen glass ett flertal gånger. Om man ska köpa en sådan där lyxig glass så är den ju ganska dyr, och det är inte ens säkert att det finns någon smak som jag gillar; jag har ju numera svårt för starka chokladsmaker. Så nu passar jag alltid på att göra min egen glass när jag får tag på billig vispgrädde och billiga ägg.

Ursprungsreceptet kommer från den här kokboken...


...som är ca 15 år gammal och en väldigt trevlig bok. Dock är jag inte säker på att den går att få tag på längre...i alla fall inte på www.adlibris.se när jag kollade😞.
Men då är det ju passande att jag i alla fall kan förmedla det trevliga receptet på hemmagjord glass!

HEMMAGJORD GRÄDDGLASS

Ta fram 3 skålar. I den första skålen vispar du 2 äggvitor till ett fast skum. I nästa skål vispar du 2 äggulor och 1 dl florsocker (och 1 tsk vaniljsocker om du vill ha vaniljsmak på glassen) till ett ljusgult och pösigt skum. I den tredje skålen vispar du 2,5 dl vispgrädde tills den är fast men inte hård.

Blanda ner äggvispet i grädden med lätt hand och stora tag så att grädden behåller sin volym. Blanda ner äggvitorna på samma sätt.

Sedan är det dags för den roliga delen av receptet...smaksättningen! Här kan du experimentera med lite allt möjligt som du gillar. Jag har testat att ha i chokladsås (innan jag slutade med choklad), pepparkakor, citroncurd, flädersaft (3/4 dl), färska bär eller frysta bär (som jag kokar ner till en tjock sås med lite socker). Men du kan förstås ha i kaksmulor från dina favoritkakor eller strössel eller kolasås eller bitar av favoritgodis etc etc.

Något som jag personligen gillar att alltid tillsätta är krossade maränger vilket jag tycker blir extra sött och gott och frasigt i glassen.

När du har tillsatt din smaksättning häller du upp glassen i en stadig form som går att frysa. Jag skulle tro att det blir omkring en liter glass-smet. Sedan fryser du in den. Rör gärna om i smeten några gånger under de första timmarna så att konsistensen blir ännu lite luftigare.

Sedan är det bara att njuta av din hemgjorda glass med din alldeles egna favoritsmak😋🍨!

Receptet går alldeles utmärkt att dubbla; det gör jag ofta själv!

Min egen smarriga blåbärsglass med marängbitar!


Annie

2 kommentarer:

  1. Åh, det var något år sedan jag gjorde hammagjord glass, jättegott. Maränger har jag aldrig testat i men jag kan tänka mig att det blir bra.

    SvaraRadera
  2. Tack för receptet, nu blev jag riktigt sugen på att göra glass!

    SvaraRadera

Jag och hundarna blir jätteglada om du lämnar en kommentar! Kram!