Vad kul att du har hittat hit till Våran Lilla Vrå! Jag som bloggar här är en tjej mitt i livet mitt i Sverige som delar mitt liv med den busiga beaglen Solstrålen och den lilla men tuffa chihuahua/tax/beagle-blandningen Kaxmörten. I regnbågslandet springer också min älskade beskyddare Tyson som tyvärr lämnade oss i maj 2019.
Jag är långtidssjukskriven och har haft det kämpigt i många år, men försöker nu finna någon form av lycka och glädje i livet igen med hjälp av bland annat mina älskade hundar, mina många handarbeten och mitt fanatiska sportintresse. Välkommen att dela vardagen med oss!

torsdag 16 april 2020

Min Corona HANDLINGSPLAN (självhjälp)

Återigen en dag med jobbig ångest och en klump i magen. Jag tror vi var många som blev chockade av att läsa om den tragiska bortgången av Adam Alsing. För mig var det dels för att jag vet vem han är och då är det mera påtagligt än när man bara läser om hemska siffror, och dels för att han är i min ålder. Jag bor ju i en mindre stad i Sverige och än så länge har vi varit relativt försonade, men det märks att oron börjar sprida sig nu och att Viruset liksom kryper närmre. Och man känner sig så maktlös och som man bara sitter och väntar på något hemskt ska dyka upp och inget kan göra.

Därför tänkte jag lägga upp lite länkar som jag (och min syster) har hittat till olika saker vi kan göra innan och om/när vi blir sjuka. Nu börjar det ju faktiskt komma lite information om saker som kan hjälpa om man blir smittad av Viruset.

Aftonbladet har skrivit en ARTIKEL ( https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Vb8a1W/sa-kan-du-hejda-corona--och-avlasta-varden ) om vad som är viktigt att göra hemma om vi blir sjuka. Dricka MASSOR av vätska (febern och diarré leder i de flesta fall till uttorkning) och göra andningsövningar för lungorna är väldigt viktigt. De flesta som kommer till sjukhuset har dubbelsidig lunginflammation.

Det finns videos på Youtube med exempel på andningsövningar och här är två av dessa. Tyvärr är de på engelska men den första är ganska lätt att förstå ändå. Och i artikeln ovan ger de också förslag på en övning man kan göra hemma.




Det är inte bra att ligga ner på rygg för mycket och det finns en amerikansk ARTIKEL från CNN där man kan läsa om hur det har hjälpt många patienter att ligga på mage så mycket som möjligt eftersom det underlättar andningen.

Det hjälpte mig faktiskt lite att hitta all den här informationen på nätet och få veta vad jag själv kan göra om jag drabbas. Andningsövningarna är för övrigt bra att göra redan innan man blir sjuk.
Så nu har jag min handlingsplan om Viruset hittar mig:

-Sitt upp så mycket som möjligt, upp och rör på mig ofta och eventuellt ligga på mage för att avlasta lungorna.

- Drick, drick och drick och drick ännu mer. Nästan alla som kommer till sjukhusen är uttorkade!

- GÖR ANDNINGSÖVNINGAR varje timme!

Tipsa gärna om ni har hittat mera positiv information om vad vi alla kan göra för att hjälpa oss själva i dessa oroliga tider!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag och hundarna blir jätteglada om du lämnar en kommentar! Kram!