Vad kul att du har hittat hit till Våran Lilla Vrå! Jag som bloggar här är en tjej mitt i livet mitt i Sverige som delar mitt liv med den busiga beaglen Solstrålen och den lilla men tuffa chihuahua/tax/beagle-blandningen Kaxmörten. I regnbågslandet springer också min älskade beskyddare Tyson som tyvärr lämnade oss i maj 2019.
Jag är långtidssjukskriven och har haft det kämpigt i många år, men försöker nu finna någon form av lycka och glädje i livet igen med hjälp av bland annat mina älskade hundar, mina många handarbeten och mitt fanatiska sportintresse. Välkommen att dela vardagen med oss!

tisdag 5 juni 2018

Frukt- och nötbars!

Jag vet inte när min kärleksaffär med 'bars' (nyttigare bars med frön, frukt, nötter etc) började, men det var definitivt i samband med mina år utomlands. I England är det ganska vanligt med diverse bars med bland annat nötter, havre, frukt och choklad mm och jag blev snabbt förtjust i dem och åt dem ofta. Det kändes ju bra att byta ut chokladen/godiset mot något som för det mesta var liiite nyttigare än vanligt godis. Dessutom har jag alltid varit förtjust i nyttigare naturgodis och köpte mycket sådant när jag bodde i England eftersom de har en stor marknad för sånt där.

Sedan jag har flyttat hem till Sverige har det inte varit lika lätt att få tag på bars som jag vill ha. De som finns är ofta svindyra och inget jag har haft råd med. Därför har jag varit på jakt på ett bra recept som jag kan göra själv. Dock har jag haft lite krav; jag vill fortfarande ha lite sötma men inte alltför onyttigt, och att det inte ska vara för dyrt att köpa ingredienserna, att det ska vara ett flexibelt recept och att det är knapriga och sega bars som man gräddar i ugnen.
Nu tror jag faktiskt att jag har hittat ett recept som jag är nöjd med!!! Det är ett engelskt recept från matsajten BBC GOOD FOOD . och har det mesta som jag efterfrågar.
Här kommer det översatt:

Cinnamon Berry Granola Bars

100 g margarin
200 g havregryn
100 g solrosfrön
50 g sesamfrön
50 g hackade valnötter
3 msk honung/ljus sirap
100 g farinsocker
1 tsk kanel
100 g torkad frukt typ tranbär eller blåbär

Egna variationer: 
Man kan blanda fröer och nötter lite som man vill; det viktigaste är att man har den sammanlagda mängden (200 g) av frön och nötter. 
Jag har ökat kanelmängden till 1 msk för jag gillar kanelsmaken och mycket av den försvinner när man gräddar den. 
Jag har använt russin som min torkad frukt, och man borde kunna använda vilken torkad frukt som helst så länge man hackar den fint i små bitar.

Värm ugnen till 175 grader. Man kan rosta havregrynen, fröna och nötterna på en plåt i 5-10 minuter för att få fram mer smak om man vill, men det gör inte jag utan jag lägger bara allt inklusive kanel i en skål.
Smält margarin, sirap/honung och socker i en kastrull och låt det koka upp. Häll det över de övriga ingredienser och blanda samman allt mycket väl.
Häll upp massan i en form (c:a 22x22cm) och platta ut ordentligt i formen. Grädda i 20 min. Ta sedan ut formen och tryck ner smeten igen. Ställ tillbaka i ugnen och grädda i ytterligare 10-15 min tills kakan börjar bli brungräddad på toppen och i kanterna. (Tar du ut kakan för tidigt är det risk för att den går sönder när du ska skära i den).
Låt den svalna HELT och skär sedan i passande bitar. Jag förvarar sedan mina bitar i kylen och de har hållit i över en vecka.

Mums!

Annie

1 kommentar:

Jag och hundarna blir jätteglada om du lämnar en kommentar! Kram!