Vad kul att du har hittat hit till Våran Lilla Vrå! Jag som bloggar här är en tjej mitt i livet mitt i Sverige som delar mitt liv med den busiga beaglen Solstrålen och den lilla men tuffa chihuahua/tax/beagle-blandningen Kaxmörten. I regnbågslandet springer också min älskade beskyddare Tyson som tyvärr lämnade oss i maj 2019.
Jag är långtidssjukskriven och har haft det kämpigt i många år, men försöker nu finna någon form av lycka och glädje i livet igen med hjälp av bland annat mina älskade hundar, mina många handarbeten och mitt fanatiska sportintresse. Välkommen att dela vardagen med oss!

måndag 22 mars 2021

Engelskt påskbak!

 Det finns en del grejor som jag saknar från alla mina år i England. Affärerna, tv-programmen, tidningarna. Även utbudet på mat. Mycket av det jag äter nuförtiden har influenser från den tiden. Jag började till exempel att äta hummus i England och blomkålsgratäng och vitlök och brysselkål. Jag blev förtjust i olika typer av currys som jag nu försöker efterlikna i min matlagning med varierande resultat. 

En annan sak som jag också blev förtjust i under mina år i London är Hot Cross Buns.


Det är en typ av kryddig bulle med torkad frukt, som man kan äta både som fikabröd eller ha den till mackor. Den är ett klassiskt påskbröd i England, precis som vi har saffransbullar till jul. Det andra speciella med denna bulle är ju det klassiska krysset som görs av mjöl och vatten.

Jag har provat att baka hot cross buns någon gång tidigare eftersom jag ofta blir lite sugen på dem runt påsken, men nu var det ett antal år sedan. Men nyligen fick jag syn på ett nytt recept i en engelsk tidning och det lät så gott att jag bestämde mig för att testa dem. 

Först var jag dock tvungen att köpa hem malen muskot så att jag kan blanda till den engelska kryddmixen Mixed Spice som man helst ska ha till dessa bullar.  Tack och lov för nätet där man kan hitta information om hur man gör Mixed Spice själv. Så idag började jag baket med att blanda ihop olika delar kanel, muskot, koriander, ingefära och nejlika och jag måste säga att doften på kryddblandningen verkligen påminde om den speciella hot cross bullen så jag var mycket nöjd. 

I bullarna hade jag dessutom i rivet apelsinskal och russin eftersom det verkligen är en fruktbulle. Jag skulle definitivt kunna ha haft i annan torkad frukt som kanderat apelsinskal eller tranbär eller aprikoser, men apelsin/russin kändes som en bra klassisk version. Hela baket gick jättebra måste jag säga och efter två jäsningar var det dags att grädda dem.


Jag funderade på om jag skulle försöka göra några kors på bullarna innan gräddning, men eftersom jag inte är helt säker på hur jag får till det bra, och korsen egentligen bara är på bullarna för syns skull, så bestämde jag mig för att låta bli. Det kommer ju inte dyka upp någon engelsk bakpolis här hemma om man säger så😊.


Så framåt kvällen kunde jag njuta av en väldoftande hög av 24 engelska hot cross buns! Och de hann knappt svalna innan jag bara var tvungen att provsmaka en bulle på mitt favoritsätt, med philadelphia-ost.
Jag blev inte besviken. Kanske att de inte smakade HELT som jag minns dem ur minnet, men de var tillräckligt lika och goda för att jag skulle vara riktigt nöjd och jag njöt av min engelska påskbulle. Och är extra glad att jag bakade en dubbel sats som kommer att räcka hela vägen över påsken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag och hundarna blir jätteglada om du lämnar en kommentar! Kram!