Vad kul att du har hittat hit till Våran Lilla Vrå! Jag som bloggar här är en tjej mitt i livet mitt i Sverige som delar mitt liv med den busiga beaglen Solstrålen och den lilla men tuffa chihuahua/tax/beagle-blandningen Kaxmörten. I regnbågslandet springer också min älskade beskyddare Tyson som tyvärr lämnade oss i maj 2019.
Jag är långtidssjukskriven och har haft det kämpigt i många år, men försöker nu finna någon form av lycka och glädje i livet igen med hjälp av bland annat mina älskade hundar, mina många handarbeten och mitt fanatiska sportintresse. Välkommen att dela vardagen med oss!

torsdag 1 oktober 2020

Lite nyttigare mjuk pepparkaka med äpple

 I år har jag knappt bakat någonting. Eftersom jag har lagt om min diet och försökt äta ännu mera frukt och grönt - minst 500 gram om dagen - och fisk 2-3 gånger i veckan, samt använda fullkornspasta och nyttigt bröd, så har jag inte varit sugen på att baka och äta onyttigt. Och med viruset har det inte varit aktuellt att baka saker för att bjuda andra på heller. Så...ingen bakning. 

Men nu kommer ju julen och julmysmånaderna, och jag har funderat på vilka julsaker jag verkligen vill äta och hur jag kan äta nyttigare runt julen. Jag har bakat saffranskaka med riven morot och apelsin, där moroten ger fibrer och så ersätter jag smör/margarin med olja eftersom det är nyttigare typ av fet. Som det känns just nu så kommer jag inte äta så mycket lussekatter den här julen, men vi får väl se hur det blir.

Nyligen hittade jag ett RECEPT på en mjuk pepparkaka med rivet äpple på en annan julblogg, och gillade hur det lät. Och eftersom jag har fått lite äpplen gratis av en bekant, och dessutom kunde justera receptet en aning så det blev ännu nyttigare/billigare att göra så prövade jag att baka den. Och jag blev väldigt nöjd. Både med smaken, konsistensen och med känslan av att det är en lite nyttigare variant av mjuk pepparkaka.


Så här är mitt anpassade recept på mjuk pepparkaka med rivet äpple:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop 2 ägg och 1 dl strösocker och 1 dl farinsocker tills det blir pösigt. Tillsätt 1 dl filmjölk/creme fraiche/gräddfil och 1/2 dl matolja. Blanda ihop 2 1/2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 msk pepparkakskrydda, en dryg tsk med kanel och en dryg tsk med ingefära. Tillsätt till smeten och blanda i c:a 3 dl grovrivet skalat äpple. Blanda ordentligt. 
Grädda i 1,5 liter form i c:a 40 minuter och njut av doften. Låt svalna under en handduk och njut av kakan!

1 kommentar:

Jag och hundarna blir jätteglada om du lämnar en kommentar! Kram!