Vad kul att du har hittat hit till Våran Lilla Vrå! Jag som bloggar här är en tjej mitt i livet mitt i Sverige som delar mitt liv med den busiga beaglen Solstrålen och den lilla men tuffa chihuahua/tax/beagle-blandningen Kaxmörten. I regnbågslandet springer också min älskade beskyddare Tyson som tyvärr lämnade oss i maj 2019.
Jag är långtidssjukskriven och har haft det kämpigt i många år, men försöker nu finna någon form av lycka och glädje i livet igen med hjälp av bland annat mina älskade hundar, mina många handarbeten och mitt fanatiska sportintresse. Välkommen att dela vardagen med oss!

torsdag 25 januari 2018

Julsockan del 5

Idag lyckade jag ta itu med min Julsocka igen, trots att jag har känt mig lite trött. Senast jag stickade på den så lyckades jag ta mig till den sista delen och det mönstret som skulle stickas runtom på foten...


Med tanke på att jag skulle sticka mönsterstickning igen så satte jag på min favoritserie Morden i Midsomer som jag inte behöver titta på hela tiden, utan kan lyssna på samtidigt som jag tittar på vad händerna gör. Sedan tog det inte så lång tid innan jag hade stickat klart hela mönsterdelen.


Det var ett okomplicerat mönster; det enda problemet jag hade ibland var att hålla reda på vilken rad jag var på eftersom raderna var så lika varann.

Sedan var det dags att göra ihop-tagningar för tån, och det var precis som för vanliga sockor så inget problem där heller. Sedan såg sockan ut så här...

 ...och det enda som var kvar var att avsluta och 'stänga till' tån. Mönstret föreslog två olika sätt att göra det på. Ett sätt var att SY ihop de sista 20 maskorna (10 på framsidan och 10 på baksidan), vilket kändes konstigt för mig och dessutom svårt att se exakt VAR man skulle sy för att det skulle bli snyggt och hållbart.
Det andra sättet var att vända sockorna ut-och-in och sticka ihop tån från avigsida. Men hur skulle jag vända sockorna ut-och-in när jag fortfarande hade stickorna i sockorna??? Kanske skulle jag kunna sätta maskorna på en tråd medan jag vänder sockan och sedan plocka upp maskorna igen med stickorna från avigsidan men det kändes väldigt krångligt...

Sedan tänkte jag att jag skulle pröva att sticka ihop maskorna och avmaska på utsidan och se hur det såg ut. Således gjorde jag likadant som när man avmaskar ett stycke med en maska i taget, men istället för bara en maska tog jag en maska var från båda stickorna samtidigt.


Lite svårt att förklara, men det blev i alla fall riktigt bra tyckte jag:


Det ser inte ut som på ursprungsmönstret men det fungerade, ser ok ut och var lättare (och mer hållbart?) än att sy ihop tåmaskorna.

Vilket förstås innebar att sockan i princip är klar😀! Jag har bara några garnändar kvar att fästa. Och jag måste ju visa hur den ser ut, eller hur??? Jag drog på mig den och kände mig riktigt stolt...trots att de små hjärtanen var upp-och-ner...


Som vanligt var Solstrålen väldigt intresserad av vad jag höll på med när jag skulle fota sockan, och han tyckte dessutom att sockan var utmärkt som underlag när han skulle ligga och tugga tuggben.


Efter en liten diskussion om vems socka det faktiskt var så fick jag fota klart i fred och så här ser den ut när den ligger plant:


Den är mycket mera figurstickad än de vanliga sockorna jag gör och innan jag började sticka på den fick jag ta 5 olika mått på min fot för att få rätt storlek. Vaden blev inte perfekt i måtten, men det syns inte så mycket när man har den på sig. Jag tycker också att det är ganska skönt att den är hög för jag vill gärna hålla mina anklar varma i vanliga fall också.


Dock känns garnet inte så tjockt, även fast det är 70% ull, så jag kommer nog inte gå omkring så mycket i dessa; de är mer sitta-i-soffan-och-mysa sockor. Jag vill ju inte att det går hål i hälen på en gång. När jag stickar mina vanliga sockor brukar jag nämligen förstärka hela hälen med en extra tråd och så är det ju inte på dessa sockor.

Men, allt som allt är jag riktigt stolt över mig själv att jag lyckades följa och sticka sockorna så pass bra och relativt snabbt ändå (med tanke på att det var flera årtionden sedan jag gjorde något liknande). Och faktum är att det känns inte så jobbigt att behöva sticka en till likadan socka. Dock tänker jag nog sticka en Höstsocka emellan för att få lite variation på mitt stickande både när det gäller stil, mönster och färger.
Är det någon som är intresserad av att följa den stickresan också???

Annie

2 kommentarer:

Jag och hundarna blir jätteglada om du lämnar en kommentar! Kram!