Vad kul att du har hittat hit till Våran Lilla Vrå! Jag som bloggar här är en tjej mitt i livet mitt i Sverige som delar mitt liv med den busiga beaglen Solstrålen och den lilla men tuffa chihuahua/tax/beagle-blandningen Kaxmörten. I regnbågslandet springer också min älskade beskyddare Tyson som tyvärr lämnade oss i maj 2019.
Jag är långtidssjukskriven och har haft det kämpigt i många år, men försöker nu finna någon form av lycka och glädje i livet igen med hjälp av bland annat mina älskade hundar, mina många handarbeten och mitt fanatiska sportintresse. Välkommen att dela vardagen med oss!

lördag 9 juli 2022

Sommar på balkongen


En av mina favoritsaker med sommaren numera är att se hundarna njuta av att vara på balkongen och sitta och spana på grannskapet eller ligga avslappnade i solen och njuta av värmen. Mina första år i lägenheten var det lite annorlunda. Då använde jag balkongen till odling för att kunna spara pengar och några år var det därför en enda stor djungel av tomatplantor. Men sedan kom Solstrålen in i mitt liv och han gillade att gräva i jorden och dra upp plantor, och samtidigt mådde jag själv ganska dåligt och orkade inte hålla på med odling mm, så under ett antal somrar hade jag knappt någon växtlighet alls på balkongen.

Men de senaste åren har jag kommit igång lite igen och framför allt odlat mina favoritörter basilika och gräslök. Och Solstrålen har till slut lugnat ner sig lite grann med grävandet och jordätandet... Även i år planerade jag att odla en del saker på balkongen, men på grund av mitt mående så kom jag igång väldigt sent. I en perfekt värld hade jag gärna sått basilikafrön redan i april så att jag nu hade haft stora plantor att skörda från.


Men så här såg det ut på min balkong bra länge... Saker jag inte städat undan från förra sommaren och en död gran mitt i allt elände. Jag spärrade av en smal gång fram till räcket så hundarna kunde gå ut och spana under maj månad, men det var inte förrän mamma och jag åkte och köpte stora påsar med jord och Simon kom förbi och hjälpte mig såga isär julgranen och slänga skräpet i sophuset som jag till slut kom igång. 
Men nu har det växt i en dryg månad och jag är väldigt nöjd med balkongen i år. Nästan alla plantor trivs och hundarna njuter av att vara därute ibland grönskan. Själv föredrar jag ju att sitta i soffan och handarbeta och titta på sport, men på kvällarna går jag ut en stund och kollar att alla växter mår bra och är välvattnade.


Häromkvällen passade jag på att i solnedgången knäppa lite kort på allt som växer på min lilla balkong.


Fast jag ska villigt erkänna att jag gärna fuskar när det gäller blommorna. Jag känner inte att jag har råd att köpa en massa nya blommor varje år så det blir samma konstgjorda blommor år från år, speciellt i blomlådan. 


Gräslöken ser tyvärr ganska tråkig ut i år och jag skulle nog behöva plantera om den. Men det får bli nästa vårs projekt tänker jag.


Jag köpte två tomatplantor på IKEA som jag planterade om i stora hinkar och de växer så det knakar. Tyvärr inga mogna tomater just nu, men det har varit och det kommer...


Den gamla serveringsvagnen från farmor fungerar som kombinerat förvaringsutrymme och bord till två stora basilikaplantor och ett par pelargoner från min kompis T:s mamma.


I bakgrunden ser man min blomlåda med olika bladsallader och på mitt balkongbord står ytterligare två basilikaplantor - det går inte att ha för mycket basilika enligt mig - och ännu en pelargon från T och en konstgjord ros.


Balkongbordet har tagit stryk av väder och vind de senaste åren och planen är att jag i alla fall ska slipa och olja det innan sommaren är slut...


Ytterligare en fin pelargon från T som blommar...


På den andra kortsidan har jag planterat märgärtor och sockerärtor som är några av mina favoritgrönsaker. Jag har odlat dem förut med varierande resultat, så det är bara att hålla tummarna att jag i år får lite skörd framöver att njuta av.


Det börjar i alla fall komma lite blommor på märgärtorna.


Sist men inte minst har jag en liten jordgubbsplanta i en ampel för första gången. Den fick jag av min syster och jag har faktiskt kunnat skörda några jordgubbar, jippiiee! Det återstår att se om det blir några flera blommor och bär...och om jag kan spara plantan till nästa år...

Så här är alltså min lilla sommarbalkong anno 2022...


...och jag är faktiskt nöjd med hur mycket jag har fått in på den lilla ytan. Jag har dessutom en färgglad ljusslinga på räcket som drivs av solceller och en rislampa som tänds varje kväll. 


Och mina pälsklingar verkar njuta av att vistas där ute...och självklart har jag lagt dit en extra mjuk matta åt Kaxmörten så att han kan sitta och ligga bekvämt. Och själv har jag redan köpte lite frön på rea inför nästa år; skulle vilja testa att odla mangold tex....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag och hundarna blir jätteglada om du lämnar en kommentar! Kram!