Vad kul att du har hittat hit till Våran Lilla Vrå! Jag som bloggar här är en tjej mitt i livet mitt i Sverige som delar mitt liv med den busiga beaglen Solstrålen och den lilla men tuffa chihuahua/tax/beagle-blandningen Kaxmörten. I regnbågslandet springer också min älskade beskyddare Tyson som tyvärr lämnade oss i maj 2019.
Jag är långtidssjukskriven och har haft det kämpigt i många år, men försöker nu finna någon form av lycka och glädje i livet igen med hjälp av bland annat mina älskade hundar, mina många handarbeten och mitt fanatiska sportintresse. Välkommen att dela vardagen med oss!

måndag 23 november 2020

Lussebullsbak

 Jag nämner det inte så mycket här tror jag, men jag har ju försökt börja äta ännu nyttigare de senaste åren. Eftersom vi har flera åldersrelaterade sjukdomar i släkten så känns det som en bra sak att göra nu när jag passerar 50-strecket... 

Jag har alltid älskat frukt och bär och har ätit mycket av det när jag har haft råd. Fisk har däremot inte varit en favorit hos mig och därför inget som jag har prioriterat ... tills i år. Det här året har jag nämligen bestämt mig för att jag ska verkligen försöka följa kostråden som säger att man ska äta fisk minst två gånger i veckan. Dessutom anstränger jag mig för att alltid se till att jag får i mig 500 gram frukt/grönsaker per dag. Nötter borde jag äta mera av men det är verkligen en fråga om ekonomi. Frukt och grönsaker kan man i alla fall handla säsongsbetonat och billigare ibland, men inte nötter. Dessutom har jag äntligen lärt mig att skilja på mättat och omättat fett och är ganska noga med att försöka få i mig rätt typ av fett (dvs INTE mättat fett).

Jag är inte manisk när det gäller dessa åtgärder, men jag har definitivt blivit mindre sötsugen i allmänhet och har dessutom gått ner några kilon under året. Och nu kommer den stora godsaksperioden JULEN, och jag har funderat mycket på hur och vad jag ska äta i jul för att hålla mig någorlunda nyttig och försöka undvika att jag får tillbaka sötsuget. Förra året tog det en månad efter julen att bli av med sockersuget och det var jättedrygt och något jag definitivt vill undvika framöver. 
En av de saker som jag kan äta väldigt mycket av är LUSSEBULLAR bakade efter vårat familjerecept med massor av margarin, saffran och russin. SÅÅ GODA! Dock har jag märkt att av någon konstig anledning så sätter sig lussebullarna direkt på höften och magen😉. Så jag har funderat på hur jag ska göra med lussebullarna och kom på att flytande margarin innehåller mindre onyttigt mättat fett, och sedan hittade jag ett VIKTVÄKTARRECEPT på lussebullar med flytande margarin. Perfekt!

Dock är jag ju förstås fortfarande mån om att lussebullarna fortfarande ska vara GODA; annars kan jag lika gärna låta bli att äta dem. Därför tittade jag på vårat gamla recept och försökte sammanföra de två recepten för att komma fram till den bästa kompromissen på lite nyttigare men ändå goda lussebullar. Och idag testade jag att baka dem!


Så här är ingredienserna jag använde:

50 g jäst för söta degar
1,5 g saffran (tre påsar)
100 g flytande margarin
250 g  kesella/kvarg
5 dl mjölk
2 dl vit sirap
1/2 tsk salt
1 ägg
250 g russin
c:a 15 dl vetemjöl 

Allt gick som vanligt med baket tycker jag, och lussebullarna ser precis lika goda ut som vanligt. Det är skönt att veta att de innehåller mindre onyttigt fett. Dock har jag efter provsmakningen funderat på om jag skulle behöva lägga till en påse saffran för jag tyckte inte de smakade så mycket saffran. Så kan det i och för sig vara när de är alldeles nybakade så jag måste nog vänta med den slutgiltiga bedömningen efter att jag tinar en bulle som har varit fryst; då tycker jag nämligen de är som godast.

Ja, jag får se hur jag gör... Ett alternativ är ju att baka EN liten sats med de gamla vanliga onyttiga lussebullarna runt julen, och hålla mig till den nyttigare varianten resten av tiden... Fast ärligt talat har jag inte varit lika sugen på lussebullar i år så det kanske inte ens behövs...

3 kommentarer:

  1. Jag går ju i samma funderingar som du vet, försöka att inte trigga igång för stort sockersug över julen och att äta så nyttigt det går även denna tiden.
    Vad gäller nötter så köpte jag från Matsmart för någon vecka sedan där de hade ett relativt bra pris på storpack. Dyrt är det ju ändå men billigare.

    SvaraRadera
  2. Länk:
    https://www.matsmart.se/varumarke/powerfruits

    SvaraRadera
  3. This is my first holiday coming up with the new healthy lifestyle. I just told myself I'm eating what I want to so I can enjoy the special goodies that I don't eat all the time. Then I'll work off the pounds again.

    SvaraRadera

Jag och hundarna blir jätteglada om du lämnar en kommentar! Kram!