onsdag 4 september 2019

Gott bröd!


Trots att jag var så trött igår så lyckades jag svänga ihop ett morotsbröd. Jag försöker baka lite nyttigare till mig själv nuförtiden med tanke på hälsan, så jag har fått pröva mig fram. Ibland blir resultatet inte så bra, men igår blev jag väldigt nöjd efter att jag kombinerade några recept jag såg på nätet. Allmänt sett försöker jag äta ännu mera fröer, fibrer, frukt/grönsaker samt byta ut fast fett (margarin) mot flytande fett (oljor), så när jag fick lite extra rotfrukter av mamma passade jag på att använda morötter till matbröd.

Här är receptet på mitt morotsbröd:

Smula ner 50 g jäst i en stor bunke. Tillsätt 5 dl ljummet vatten och rör om tills jästen har smält. Häll i 2 msk ljus sirap, 1/2 msk salt, 1 dl matolja och 3-4 dl finrivna morötter och rör upp. Tillsätt 2 dl fiberhavregryn och 1 dl solrosfrön och arbeta sedan in tillräckligt med vetemjöl så att det blir en smidig deg.

Låt jäsa till dubbel storlek. Knåda degen och forma till en stor limpa eller 2 mindre (jag gjorde en stor limpa som jäste och blev gigantisk så det hade nog varit bättre att dela upp degen i två limpor) och låt jäsa igen.
Grädda i 225 grader i 25-30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag och hundarna blir jätteglada om du lämnar en kommentar! Kram!